Suroviny použité pro výrobu Kruspy snack

Pro výrobu našich nízkokalorických křehkých chlebíčků používáme pouze přírodní suroviny.

Krup-si pšenice

Pšenice

Základní surovinou pro výrobu všech druhů křehkých chlebíčků je pšenice. Pšenice je hlavním zdrojem energie a díky vysokému obsahu vlákniny lehce stravitelná. Je ideální pro všechny, kteří dbají o zdravou výživu a zdraví jako takové, aniž by přicházeli o požitek z chuti. Kromě již zmiňovaného vysokého obsahu cenné vlákniny je důležitá pro náš organismus i kvůli množství vitaminů a minerálů. Jedná se o vitaminy skupiny B, thiamin, riboflavin a niacin, hořčík, fosfor, draslík, síru. Má hodně nenasycených mastných kyselin a stravitelný škrob, který je důležitým zdrojem energie. Neobsahuje cholesterol.

Krup-si pohanka

Pohanka

Pohanka je přirozeně bezlepkovou potravinou a byla potravinou našich předků. Díky obsahu vhodných minerálů, vitaminů a vlákniny přispívá například výrazně ke snižování hladiny cholesterolu a k prevenci aterosklerózy. Dokáže totiž udržovat pružné cévy, brání tvorbě krevních sraženin a stimuluje účinek vitaminu C. Jako všechny ostatní obiloviny je cenným zdrojem, pro nás tak důležité, vlákniny. Obsahuje rovněž velké množství zinku, jehož dostatek je pro náš organismus důležitý zejména v zimním období, kdy posiluje obranyschopnosti sliznic. To je skvělá prevence onemocnění chřipky a nachlazení. Pohanka také obsahuje hodně mědi, selenu a manganu.

Krup-si kukuřice

Kukuřice

Kukuřice je skvělým lékem proti stresu a injekcí energie a vitality pro mozek. Kukuřičná zrna mají neobvyklé vysoký obsah vitamínů skupiny B, a to zejména thiaminu (B1), dále biotinu (B3), kyseliny pantotenové (B5) a kyseliny listové (B9). Všechny tyto vitamíny jsou nezbytné pro správnou funkci našich orgánu a metabolické procesy organismu. Z minerálních látek jsou v kukuřici zastoupeny hlavně železo, hořčík, zinek, mangan a selen.

Krup-si rýže

Jasmínová rýže

Jasmínová rýže je energeticky nejvyváženější obilovinou a je celkově zdraví velmi prospěšná. Obsahuje cenný sodík a je vhodným zdrojem komplexních karbohydrátů. Je také netučná a bez cholesterolu. Rýže je bohatá na škrob, vitamíny a minerály. U jasmínové rýže je však navíc prokázaný vliv na snižování cholesterolu v krvi.

Krup-si tymián

Orientální koření

Orientální koření má výraznou příjemnou chuť a vůni a představuje velmi rozmanitou skupinu přírodních látek. Často má i léčivé účinky. Koriandr zlepšuje trávení, podporuje chuť k jídlu a uvolňuje křeče hladkého svalstva. Římský kmín bývá hojně označován za nejlepší přírodní lék proti nadýmání, plynatosti a zažívacím problémům vůbec. Pomáhá i prokrvení a má řadu dalších pozitivních účinků, jako je podpora chuti k jídlu. Pomoci může při potížích kardiovaskulárního původu a zmírňuje i úporný kašel. Hřebíček je antiseptikum, místní anestetikum, mírní bolesti zubů, působí proti nadýmání, zvracení a zmírňuje žaludeční nevolnost. Pálivá paprika posiluje obranyschopnost organismu a stimuluje zažívací ústrojí.

Krup-si česnek

Česnek

Česnek obsahuje velké množství pro lidský organismus významných látek. Ať jsou to minerály (vápník, železo, hořčík, sodík, draslík, fosfor, zinek, jod, selen, mangan, měď), vitaminy (B1, B2, B6, C, A, niacin, kyselina listová) nebo enzymy. Jednou z jeho nejvýznamnějších složek je allicin, silné přírodní antibiotikum. Allicin má velmi široké spektrum působení na mikroorganismy, ničí jak viry, tak bakterie, díky tomu tedy česnek nazýváme jedním z nejúčinnějších přírodních antibiotik. Česnek obsahuje látky, které blahodárně působí na cévní a oběhovou soustavu, uvolňuje krevní cévy a zvyšuje průtok tkáněmi. Pomáhá v boji s mnoha onemocněními jako chřipka, angína nebo při prevenci nádorových onemocnění a nachlazení.

Krup-si kurkuma

Kurkuma

Kurkuma neboli indický šafrán je koření ze sušeného mletého oddenku kurkumovníku dlouhého (Curcuma longa), žluté barvy. Původ je v jižní Asii, největším producentem je Indie. Ve středověku byla v Evropě známa pod jménem "indický šafrán". V té době byla používána spíše jako léčivo a barvivo než jako koření. Tato tropická bylina původem z jihovýchodní Asie se pěstuje pro oddenky nazývané také "žlutý zázvor". Kurkuma snižuje cholesterol a zmenšuje sklon k trombóze, zmírňuje záněty kloubů, zvláště v ramenou, kolenou a loktech, zklidňuje zánět a bolesti při revmatické artritidě. Kurkuma dále pomáhá v prevenci rakoviny, zvláště tlustého střeva.

Krup-si oregano

Pizza koření

Pizza koření má nezaměnitelnou chuť a vůni. Mimo jiné obsahuje oregáno, sušenou zeleninu, bazalku a tymián.
Dobromysl - oregáno je bylina hodně rozšířená v Evropě a Asii. U nás roste v křovinách, ve světlých lesích, na pasekách, na slunných stráních. Často se pěstuje v zahradách. Dobromysl je léčivá obsahuje hlavně silici (thymol), třísloviny a hořčiny. Pomáhá při kašli, má protizánětlivé účinky a zvyšuje vyměšování žluči. Obsah tříslovin působí proti průjmům.

Krup-si bazalka

Bazalka

Vůně a chuť bazalky je velmi výrazná a podmanivá a jako koření ji nelze jen tak něčím nahradit. Má mnoho velice prospěšných a léčivých účinků na lidský organismus, je tedy nejen kořením, ale i lékem. Obsahuje silice, třísloviny a další látky. V lidském organismu má vliv na vylučování žaludečních šťáv, působí proti nadýmání, podporuje chuť k jídlu, trávení a ulehčuje odkašlávání. Zlepšuje činnost ledvin a uklidňuje nervy.

Krup-si tymián

Tymián

Tymián je koření, tvořené sušenými větévkami s listy a květy, nebo odrhnutými listy tymiánu obecného. Působí proti průjmům, nadýmání, při zánětech zažívacího traktu. Mírní i kašel, obecně působí protizánětlivě. Tymián je jedna z nejsilněji působících rostlinných antiseptických drog, účinná proti bakteriím, plísním, střevním prvokům a parazitům. Díky svým účinkům lze tymián využít při léčbě nachlazení, kašle, bolestí v krku, infekcích v ústech. Je vynikajícím dezinfekčním prostředkem pro plíce.

Krup-si skořice

Skořice

Skořice patří k zázračným přírodním léčivům. Svůj původ má pravděpodobně v Asii, odkud se rozšířila na plantáže v celém tropickém a subtropickém pásmu – Indonésie, Seychel nebo Madagaskaru. Příznivě působí na zažívání, proti průjmům, kolikám a nevolnostem a poslední vědecké výzkumy ukazují, že je skvělá také pro diabetiky. Skořice podporuje chuť k jídlu, snižuje krevní tlak, či zlepšuje trávení. Zažívací trakt zahřívá a stimuluje, uklidňuje koliky, průjmy, nevolnosti a nadýmání. Vzhledem k dezinfekčním a antibiotickým účinkům se využívá i jako prostředek proti nachlazení, kašli a chřipce. Příznivě působí i u žen, zmírňuje menstruační, ale i přechodové potíže.

Krup-si kakao

Kakao

Kakao je běžné označení pro semena kakaovníku (původem z Jižní Ameriky) a z nich vyrobený prášek. Nejvýraznější zdravotní účinky kakaa se připisují vysokému obsahu flavonolů, což jsou antioxidanty lidskému organismu velmi prospěšné. Tyto látky se podílejí na stabilizaci krevního oběhu i činnosti cév a snižují rizika plynoucí ze zvýšené hladiny cholesterolu. Zlepšují také hydrataci kůže a povzbuzují tvorbu látek, které podporují imunitní systém. Kakao také obsahuje řadu látek, které se pozitivně obrážejí na lidské psychice, jako např. theobromin s povzbudivými účinky, fenyletylamin, ulevující od depresí, a tryptofan, zvaný hormon dobré nálady.